fbpx
Nyheter

Kryptokollaps: Hold on for dear life

Den siste tiden har Bitcoin falt kraftig i verdi. Hva betyr det for kryptovalutaens framtid?

Da verdens største kryptovaluta nådde toppen i november i fjor, var det få som så fallet komme – 10. november var en Bitcoin verdt 587 000 kroner. Når denne artikkelen skrives er verdien mer enn halvert, og de første ukene av juni alene falt kursen med 30 prosent.

Kryptokolapsen har rammet Bitcoin og Ethereum hardest, men også andre kryptovalutaer som Luna og Terra, har fått en støyt.

Flere selskaper som lever av å «mine” Bitcoin har sett seg nødt til å selge nå som kostnadene stiger, sier Dalibor Vágner, som er samfunnsøkonom med mangeårig interesse for kryptovalutaer.

IMG_0825-aspect-ratio-9-16
Portrettbilde av sier Dalibor Vágner

Dalibor Vágner er samfunnsøkonom med mangeårig interesse for kryptovalutaer. Foto: Privat

Med inflasjon, rentehevinger, strømkrise og krig er usikkerheten om Bitcoins framtid større enn noen gang. Flere investorer selger, andre har annonsert at de vil selge, mens den siste gruppen beholder roen enn så lenge.

På kryptospråket kalles det å beholde roen og vente med å selge for HODL. I utgangspunktet er det bare en skrivefeil, men senere har uttrykket blitt tolket som et akronym for «Hold on for dear life».

Det som skjer nå er spennende fordi det forteller oss mer om hva Bitcoin egentlig er, forteller Vágner: I teorien skulle det å investere i Bitcoin fungere på samme måte som gull, men nå ser vi at det egentlig er mer som aksjer, fortsetter kryptoeksperten.

En datamaskin som viser tall

Med inflasjon, rentehevinger, strømkrise og krig er usikkerheten om Bitcoins framtid større enn noen gang. Foto: Kanchanara/unsplash

Gull alt som glimrer

Gull er ansett som en veldig sikker investering. Derfor ser vi gjerne at prisen på gull styrker seg når økonomien rammes av usikkerhet, som i 2020 på starten av pandemien. Når det er stor risiko i aksjemarkedene, så trekker pengene mot en trygg havn.

Investorene anser Bitcoin som en risikabel investering. Når økonomien går godt og risikoen er lav, er de villige til å ta denne risikoen og da går prisen opp så lenge flere personer investerer. Når risikoen i økonomien øker, for eksempel fordi det er krig, så selger de, forklarer Vágner.

Det er vanskelig å si nøyaktig hva som er årsaken til fallet. Mange faktorer drar i samme retning: høyere energipriser, overraskende høy inflasjon, og ikke minst krigen i Ukraina. Sammen er disse faktorene med på å skape uro og usikkerhet i kryptomarkedet, og det er lite som tyder på at det roer seg med det første.