Nr 2/4-2017

Tror du på fakta?

Vi har aldri hatt lettere tilgang til informasjon og forskning, men samtidig kan forvrengte fakta fort bli etablerte sannheter. Hvordan skiller vi mellom det som er sant og det som er «fake»?

Folk ønsker medieforandring

Falske nyheter har skylt som en bølge over landet vårt og skapt både debatt og uro. – Jeg tror dette handler like mye om folks ønske om endring som om tillitsbrudd, hevder medietopp Kjersti Løken Stavrum.

Innhold

Lederen kommenterer

- Oppbevaring og behandling av personopplysninger er et viktig tema, også for en fagforening. Alle fagforeninger, små og store, må følge personvernloven, og alle må tilpasse egen drift og utvikling til de nye personvernreglene som kommer. Les kommentaren til Merete Nilsson, leder i Samfunnsviterne.

Ung

Norsk senter for informasjonssikring (NorsSIS) har skrevet en rapport om ungdom og digital sikkerhetskultur. Erfaringene fra tjenester som Slettmeg.no viser at ungdom ofte havner i situasjoner som bevissthet omkring risiko og konsekvenser, kanskje kunne vært forhindret.

Dybde

Vi lever i et samfunn der stadig mer personlig informasjon ligger lagret på nett. Apper monitorerer og loggfører aktivitet og tilstand på kropp og helse, og elektroniske bankstjenester slåss om å være vår foretrukne betalingsløsning. Hvordan hindres uvedkommende i å få tilgang til sensitive opplysninger?

Aktuelt

EUs nye personvernregler trer i kraft i mai 2018, og gjelder også for Norge som medlem av EØS. Da risikerer norske virksomheter skyhøye bøter dersom de roter med personvernet. Hvilke grep må bedrifter ta for å oppfylle de nye kriteriene for håndtering av sensitive opplysninger?

At Donald Trump flere ganger ble tatt i løgn under valgkampen styrket trolig hans troverdighet. Det motsatte skjedde med Hillary Clinton. Handler det om kjønn?

Ifølge BBC må vi til Makedonia for å finne opphavet til dagens «fake news»-debatt. Det var nemleg der, sør i Europa, at hundrevis av ungdommar for halvanna år sidan dikta opp og skreiv sensasjonsprega og positive nyheiter om Donald Trump.

De som er vokst opp på 1990-tallet eller senere, tilhører internettgenerasjonen. Kanskje påvirker det også evnen til å skille mellom nettsannheter og -usannheter?

Hvordan jobber Statsministerens kontor når det i større og større grad stilles spørsmål ved sannhet? Vi har spurt informasjonsdirektør Trude Måseide.

Med dagens enorme informasjonsflom er skolens oppgave utvidet til også å gi den oppvoksende generasjonen kunnskap om hvordan skille sannheter fra usannheter. En nettplattform kan være et nyttig hjelpemiddel for lærerne.

Med den amerikanske presidenten i spissen stiller stadig flere kritiske spørsmål til hvorvidt media forteller sannheten. Den skeptiske bølgen har spredd seg også til forskingsverdenen og Norge; 40 prosent er usikre på forskernes objektivitet.

Les også

Sosiale medier, algoritmer og makt

Et søk på internett premieres gjerne med tusenvis av treff. Heldigvis har vi algoritmer som hjelper oss å rydde og plassere det mest relevante øverst. Det vil si, det som er mest relevant for deg! Men hvorfor er ikke dette bare positivt?


Samfunnsviteren er medlemsmagasin for Samfunnsviterne, en fagforening for samfunnsvitere og humanister.

Er du en samfunnsviter eller humanist med utdanning på masternivå, så hører du hjemme hos oss! Våre medlemmer skal være trygge på at vi er en pådriver for deres lønns- og arbeidsbetingelser - at vi aktivt jobber for å heve deres lønnsnivå og for å fremme deres økonomiske interesser og faglige kompetanse.

 • Medlemskap

 • Medlemsfordeler

 • Kurs og aktiviteter

 • Arbeid og karriere

 • I 17 år har Arvid Bro Thuestad jobbet med digitalisering av offentlig sektor.

  • Møteplasser

  Samfunnsviternes frokostmøter

  Samfunnsviterne arrangerer mange frokostmøter og konferanser og mange av våre arrangement streames. Se opptak av våre arrangement på vår YouTube-kanal.

  Bli medlem i Samfunnsviterne!
  Vi hjelper medlemmene med alle spørsmål innen lønn, arbeidsvilkår og karriere. I tillegg får du tilgang til andre gunstige medlemsfordeler.