Ein evig kamp
Sterke fagforeiningar er suksessfaktoren bak den nordiske modellen. Men fagforeiningsgraden går ned og det blir stadig større skilnadar mellom kven som organiserer seg.
Nr 2 - 2020
I 2020 har tusenvis mistet jobben over natten som følge av COVID-19. Dette skjer samtidig som helsevesenet skriker etter flere arbeidere. For mange år siden ble det rapportert at jobber vil forsvinne på grunn av effektivisering, og i dag ønsker stadig flere sekstimersdager. Hva slags arbeidsliv vil vi se fremover?
Studenter søker seg til høyere utdanning fordi de vil lære, utvikle seg, og på sikt få en jobb der de også kan få bidra i samfunnet. Derfor blir diskusjonen om for mange høyt utdannede en litt kunstig debatt: Høyere utdanning tar ikke potensielle fagarbeidere, det gir samfunnet kompetanse og den enkelte muligheten til å følge sine drømmer og mål, poengterer Samfunnsviternes leder, Merete Nilsson.
En av tre tar høyere utdanning. Dette skjer samtidig som at helsevesenet og næringslivet skriker etter faglærte helsearbeidere med utdanning på videregående nivå. Statistisk sentralbyrå anslår at vi kommer til å mangle 18.000 helsefagarbeidere i 2035. Trenger vi egentlig flere folk med høyere utdanning?
Omtrent over natta har folk stått uten jobb, massepermitteringer er gjennomført og NAV er blitt allemannseie som følge av COVID-19. Fortellingen går på at vi alle er i samme båt. Men noen grupper er alltid mer utsatte enn andre. For selv om Norge er en velkalkulert velferdsstat med internasjonalt ry, vil ethvert samfunn dessverre alltid sette visse rammer og begrensninger.
For seks år siden skrev teknologirådet at man kan forvente at om lag 50 prosent av alle jobber vil forsvinne i løpet av 20 år grunnet effektiviseringsgevinster. Har det forsvunnet jobber på grunn av effektivisering? Sett gjennom mediebriller kan det virke som om Frankrike har sterke og dominerende fagforeninger. Men er det egentlig mange organiserte i Frankrike?
I skrivende stund herjer korona-epidemien fortsatt kloden over. Omtrent over natta har folk stått uten jobb, massepermitteringer er gjennomført og NAV er blitt allemannseie. Fortellingen går på at vi alle er i samme båt. Men noen grupper er alltid mer utsatte enn andre. For selv om Norge er en velkalkulert velferdsstat med internasjonalt ry, vil ethvert samfunn dessverre alltid sette visse rammer og begrensninger.
Vi viser vei for våre medlemmer
Samfunnsviteren er medlemsmagasin for Samfunnsviterne, en fagforening for samfunnsvitere og humanister.
Er du en samfunnsviter eller humanist med utdanning på masternivå, så hører du hjemme hos oss! Våre medlemmer skal være trygge på at vi er en pådriver for deres lønns- og arbeidsbetingelser - at vi aktivt jobber for å heve deres lønnsnivå og for å fremme deres økonomiske interesser og faglige kompetanse.
Sett gjennom mediebriller kan det virke som om Frankrike har sterke og dominerende fagforeninger. Realiteten er lav organiseringsgrad, dårlig dialog mellom arbeidslivspartene og mange streiker. Grunnen er manglende tillit, og manglende dialog. Men hvorfor skiller den franske fagbevegelsen seg så radikalt fra den nordiske fagbevegelsen?