Kunstig intelligens

Utviklingen av kunstig intelligens og "robothjelpere" har fått stadig større plass i både arbeidsliv og privatliv. Hvordan kan menneske og teknologi utfylle hverandre best mulig?

Hvordan styre og oppdra roboter?

Vi er på vei dit. Til en verden der roboter og mennesker lever side om side. Vi gleder og gruer oss, og lurer på hvor harmonisk sameksistensen vil bli og hvordan dette nye samfunnet vil se ut.

Innhold

Lederen kommenterer

Automatisering og teknologiutvikling vil utvilsomt gjøre mange av dagens arbeidsplasser overflødige, men det betyr ikke at mennesket blir overflødig i arbeidsmarkedet. Teknologien knyttet til kunstig intelligens vil snarere kreve andre typer arbeidstakere; de som evner å forholde seg til kompleksitet, foreta etiske avveininger og stadig utvikle sin egen kompetanse.

Ung

Det er ikke lenge siden «alle» snakket om at stadig flere jobber ville forsvinne på grunn av digitalisering og automatisering. Men jobbene som forsvinner først er kanskje ikke de man tror.

Dybde

De fleste av oss har noen ideer i hodet om hvordan forholdet mellom roboter og mennesker kommer til å bli. Referansene kommer fra science fiction, som lenge har «foret» oss med scener og fremtidsscenarier, men også litteraturen har gitt oss noen frampek. Men hvor langt frem kan vi egentlig se?

Aktuelt

Vi leser og hører om stadige nyvinninger innen helsevesenet, med roboter som skanner kropper og analyserer prøver, robotseler som holder demente med selskap og miniroboter som «sitter» på skolepulten til kronisk syke barn som ikke selv kan være tilstede. Mye av det som skjer er fornuftig og bra. Men mange spør seg også: Hvor langt er vi villig til å gå for å erstatte mennesker med roboter?

Universiteter og høyskoler er av natur konservative akademiske institusjoner. Vil den digitale revolusjonen snu opp ned på den langsomme og grundige kulturen?

I tre månader har eg skrive om kunstig intelligens eller artificial intelligence. Endelig trur eg at eg har ei forståing for kva det er og kva spor det har gjeve fram til no.

Ønsk fremtiden velkommen, ikke kjemp imot. Roboter og kunstig intelligens vil nemlig ikke skape arbeidsledighet. Alt tyder på at de vil bidra til et annerledes arbeidsliv som vil gi oss nye typer jobber.

For noen år siden var fokuset den geografiske friheten digitalisering gir. Nå handler det om at vi må jobbe tett og faglig på tvers, også fysisk.

Hvorfor tar det så lang tid før selvkjørende biler inntar veiene? Når kommer robotleger, eller hva med robotterapeuter? Og hvorfor svarer chatbotene oss med så idiotiske svar?

Rapporter viser at i 2060 vil én av tre arbeidstakere måtte jobbe i helsesektoren, dersom vi ikke tar teknologi og roboter i bruk.


Samfunnsviteren er medlemsmagasin for Samfunnsviterne, en fagforening for samfunnsvitere og humanister.

Er du en samfunnsviter eller humanist med utdanning på masternivå, så hører du hjemme hos oss! Våre medlemmer skal være trygge på at vi er en pådriver for deres lønns- og arbeidsbetingelser - at vi aktivt jobber for å heve deres lønnsnivå og for å fremme deres økonomiske interesser og faglige kompetanse.

 • Medlemskap

 • Medlemsfordeler

 • Kurs og aktiviteter

 • Arbeid og karriere

 • Kunstig intelligens er fremdeles et ullent begrep for mange av oss. Kanskje kan «generasjon teknologi» guide oss?

  Digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) er opptatt av mulighetene kunstig intelligens kan gi oss. Han tror de overskygger farene. Litt politisk korrigering må imidlertid til.

  • Møteplasser

  Samfunnsviternes frokostmøter

  Samfunnsviterne arrangerer mange frokostmøter og konferanser og mange av våre arrangement streames. Se opptak av våre arrangement på vår YouTube-kanal.

  Bli medlem i Samfunnsviterne!
  Vi hjelper medlemmene med alle spørsmål innen lønn, arbeidsvilkår og karriere. I tillegg får du tilgang til andre gunstige medlemsfordeler.